O polskich wyrobach wędzonych
2017-12-04
W miejscowości Ładna koło Tarnowa odbyła się konferencja zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie. W spotkaniu uczestniczyli podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewa Lech, wicewojewoda małopolski Józef Gawron, wicewojewoda podkarpacki Piotr Pilch oraz starosta powiatu tarnowskiego Roman Łucarz. Byli obecni również rolnicy, przedsiębiorcy oraz lekarze weterynarii na czele z małopolskim wojewódzkim lekarzem weterynarii Agnieszką Szewczyk-Kutą.
Podczas spotkania Ewa Lech przedstawiła cele i priorytety działań realizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz sytuację polskiego rynku producentów rolnych. Z kolei wicewojewoda Józef Gawron zwrócił uwagę na znaczenie działalności polskich producentów tradycyjnych wyrobów wędzonych.
- Potrzebne jest konsekwentne działanie zmierzające do obrony polskich wyrobów wędzonych, które uchodzą na świecie za produkty o najwyższej jakości – powiedział wicewojewoda.