OGÓLNOPOLSKA KAMPANIA ZDROWEGO ŻYWIENIA W SZKOŁACH „SZKOLNE SMAKI”
2013-10-04
W środę, 9 października w Krakowie odbędzie się kolejne spotkanie z dyrektorami szkół, kucharkami oraz intendentkami w ramach ogólnokrajowej kampanii „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia”.
Po raz pierwszy w Polsce specjaliści mają konkretne i praktyczne pomysły na to, jak zdrowo i tanio przygotowywać posiłki w szkołach. Podzieli się nimi m.in. jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy – Grzegorz Łapanowski, a także dietetycy z Fundacji Banku Ochrony Środowiska.
W programie:
• Otyłość wśród polskich dzieci i jej następstwa
• Złe nawyki żywieniowe i sposoby ich zmiany
• Konkretne i praktyczne pomysły na to, jak zdrowo i tanio przygotowywać posiłki w szkołach.
Punkty: stołówka szkolna, sklepik szkolny, niezdrowe podjadanie na przerwach etc.
Wystąpią specjaliści i przedstawiciele m.in.:
• Fundacji BOŚ, Fundacji Szkoła na Widelcu, Małopolskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Małopolskiego, MEN, Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Warsztaty kulinarne dla dzieci oraz kucharzy szkolnych poprowadzi Grzegorz Łapanowski.
Konferencja rozpocznie się 9 października o godz. 9.00 w Centrum Kultury św. Jadwigi przy ul. Łokietka 60 w Krakowie.
Projekt został objęty honorowym patronatem: Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rzecznika Praw Dziecka, Agencji Rynku Rolnego, regionalnych kuratoriów oświatowych, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Centrum Zdrowia Dziecka. Partnerzy projektu: BOŚ Bank, Sante, Swedeponic.