PROGRAM ZWALCZANIA CHOROBY AUJESZKY’EGO
2008-05-16
W Małopolsce rusza program zwalczania choroby Aujeszky’ego u świń. Dzięki temu unikniemy kłopotów w handlu trzodą chlewną. W piątek (16 maja) Jerzy Miller, Wojewoda Małopolski, wziął udział w konferencji wdrażającej ten program.
W krajach Unii Europejskiej obowiązuje zakaz handlu świniami pochodzącymi z obszarów, gdzie występuje choroba Aujeszky’ego i gdzie nie realizuje się takich programów. Jeżeli Polska nie wdroży programu, niemożliwy będzie handel trzodą chlewną oraz mięsem wieprzowym wyprodukowanym w naszym kraju.
Celem programu jest uzyskanie przez poszczególne gospodarstwa (stada), a w konsekwencji przez województwo małopolskie, statusu regionu urzędowo wolnego od choroby Aujeszky’ego.
Wydanie decyzji o uznaniu stada za wolne od choroby musi być poprzedzone przeprowadzeniem 3-krotnych badań tych stad, w odstępie 2-6 miesięcy.
Program będzie realizowany w latach 2008-2013 we wszystkich gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną, zarejestrowanych w systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt prowadzonym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Wykonawcami będą prywatnie praktykujący lekarze weterynarii wyznaczeni przez Powiatowych Lekarzy Weterynarii. Uczestnictwo w programie jest dla hodowców bezpłatne - jest o finansowany z pieniędzy unijnych oraz z budżetu państwa.
Choroba Aujeszky’ego wywoływana jest przez silnie zakaźny herpeswirus. Atakuje głównie świnie, które stanowią rezerwuar wirusa oraz są źródłem zakażeń dla wielu innych zwierząt, np. bydła, owiec, kóz, psów, kotów i zwierząt dzikich. Objawy dotyczą przede wszystkim ośrodkowego układu nerwowego oraz dróg oddechowych. W Polsce choroba Aujeszky’ego nigdy nie była objęta obowiązkowym kompleksowym systemem monitorowania, stąd dostępne wyniki pochodzą z badań przeglądowych, wykonywanych głównie w związku z podejrzeniem wystąpienia choroby.