III Festiwal Wina. Festiwal Produktów Regionalnych na Węgierskim Szlaku „Ser Jest Ser”
2025-07-06

Burrata, gorgonzolla, pecorino, mozzarella czy sery kozie – to bohaterowie Festiwalu Produktów Regionalnych na Węgierskim Szlaku „Ser Jest Ser”, który na trzy dni zagościł w Parku Historycznym i Sensorycznym w Siarach (gmina Sękowa). Towarzyszy mu III Festiwal Wina. W wydarzeniu uczestniczył wojewoda małopolski dr inż. Krzysztof Jan Klęczar.

Poszczególne regiony charakteryzują się różnymi metodami przetwórstwa, obróbki, jak i serwowania najszlachetniejszych produktów regionalnych. Dzięki takim wydarzeniom jak to dzisiejsze możemy poznać i rozsmakować się w serach pochodzących z Mazur, Podhala, Kaszub, ale również Hiszpanii, Francji, Włoch, Holandii czy Szwajcarii – mówi wojewoda małopolski dr inż. Krzysztof Jan Klęczar.

Podczas wydarzeń festiwalowych prezentowane były również wina z polskich winnic. 

Na ciekawych historii czekały wykłady o serowarstwie i winiarstwie. Całość dopełniły występy muzyczne m.in. zespołu Zagórzańska Siła, Kordiana czy wokalistów z Gminnego Ośrodka Kultury Sękowa. 


20250706_Wino_i_ser_Sekowa 20250706_Wino_i_ser_Sekowa 20250706_Wino_i_ser_Sekowa 20250706_Wino_i_ser_Sekowa 20250706_Wino_i_ser_Sekowa
Podziel się:
wstecz    do góry     drukuj