Burrata, gorgonzolla, pecorino, mozzarella czy sery kozie – to bohaterowie Festiwalu Produktów Regionalnych na Węgierskim Szlaku „Ser Jest Ser”, który na trzy dni zagościł w Parku Historycznym i Sensorycznym w Siarach (gmina Sękowa). Towarzyszy mu III Festiwal Wina. W wydarzeniu uczestniczył wojewoda małopolski dr inż. Krzysztof Jan Klęczar.
– Poszczególne regiony charakteryzują się różnymi metodami przetwórstwa, obróbki, jak i serwowania najszlachetniejszych produktów regionalnych. Dzięki takim wydarzeniom jak to dzisiejsze możemy poznać i rozsmakować się w serach pochodzących z Mazur, Podhala, Kaszub, ale również Hiszpanii, Francji, Włoch, Holandii czy Szwajcarii – mówi wojewoda małopolski dr inż. Krzysztof Jan Klęczar.
Podczas wydarzeń festiwalowych prezentowane były również wina z polskich winnic.
Na ciekawych historii czekały wykłady o serowarstwie i winiarstwie. Całość dopełniły występy muzyczne m.in. zespołu Zagórzańska Siła, Kordiana czy wokalistów z Gminnego Ośrodka Kultury Sękowa.