Warsztaty z pisania pisanek, wykład o tradycjach i zwyczajach wielkanocnych oraz prezentacja i degustacja przygotowanych potraw wraz z kiermaszem produktów lokalnych i rękodzieła. Wszystko to w ramach warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem produktów z ras rodzimych. „Wielkanocny Koszyk” odbył się w siedzibie MODR w Karniowicach (gmina Zabierzów).
W wydarzeniu w imieniu wojewody małopolskiego Krzysztofa Jana Klęczara udział wzięły dyrektor generalna Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie Lucyna Gajda oraz zastępczyni dyrektora Wydziału Spraw Cudzoziemców Beata Dziedzic.
- Wiele kultur na całym świecie ma swoje własne unikalne tradycje, ale jednym wspólnym wątkiem, który je łączy, jest poczucie radości i wspólnoty. Wielkanoc to czas spotkań z bliskimi oraz tworzenia wspomnień, szczególnie podczas wspólnych posiłków — rozpoczynając od tradycyjnego śniadania wielkanocnego, a następnie kontynuując świąteczne biesiadowanie do późnych godzin wieczornych. Serdecznie dziękuję wszystkim Państwu — uczestnikom dzisiejszego spotkania —za kultywowanie naszych rodzimych, wyjątkowych zwyczajów kulinarnych. Chcę zarazem przekazać szczere życzenia, aby nadchodzące Święta przyniosły spokój, radość i ciepło najbliższych osób. Niech te dni staną się okazją do tego, aby odnaleźć nowe początki w duchu Wielkanocy oraz poczuć nadzieję, odnowę i siłę, którą ona reprezentuje. Radosnego Alleluja! – przekazał w liście skierowanym do uczestników warsztatów wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar.