W Charsznicy, znanej jako „kapuściana stolica Polski”, odbyły się Małopolskie Dni Kapusty. Wydarzenie przyciągnęło miłośników tradycyjnych produktów i regionalnych smaków. Wziął w nim udział wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar. Obecni byli także posłowie Andrzej Adamczyk i Dominik Jaśkowiec oraz starosta miechowski Krzysztof Świerczek.
– Małopolska to region bogaty w tradycje, a charsznicka kapusta kiszona jest jednym z bardziej rozpoznawalnych produktów regionalnych. Cieszę się, że mogę uczestniczyć w wydarzeniu, które nie tylko promuje lokalny potencjał rolniczy, ale także integruje mieszkańców i turystów – mówi wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar.
Wydarzenie obfitowało w liczne atrakcje, w tym koronację Króla i Królowej Kapusty, konkursy, a także występy zespołów folklorystycznych. Na koniec odbył się pokaz sztucznych ogni, który rozświetlił niebo nad Charsznicą.
Kapusta kwaszona produkowana jest na terenie całej gminy Charsznica, na powierzchni od 2 000 ha do 2 500 ha. Produkt został wpisany na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi listę produktów tradycyjnych w 2006 roku.
Więcej: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/charsznicka-kapusta-kwaszona