W samym sercu warzywnego zagłębia Małopolski – w Pobiedniku Wielkim – odbyło się XIV Małopolskie Święto Warzyw. W wydarzeniu w imieniu wojewody małopolskiego Krzysztofa Jana Klęczara wzięła udział zastępczyni dyrektora Wydziału Spraw Cudzoziemców Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie Beata Dziedzic.
– Małopolskie Święto Warzyw, święto plonów, stanowi wspaniałą okazję do wyrażenia szacunku dla osób pracujących na roli oraz uhonorowania ich całorocznego trudu. To również okazja do promowania zdrowego trybu życia, przekazywania odpowiedniej wiedzy w zakresie produkcji warzyw, a także do kultywowania tradycji rolniczej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Drogim Rolnikom i Sadownikom życzę, aby kolejny rok obfitował w jeszcze lepsze plony. Chylę czoła przed Waszą codzienną, ciężką i niezwykle odpowiedzialną pracą – przekazał w liście do uczestników wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar.
Wydarzenie rozpoczęło się od mszy świętej w kościele parafialnym w Pobiedniku Małym. Nie zabrakło też barwnego przemarszu korowodu dożynkowego. Czas zgromadzonym umiliły występy orkiestry dętej „Hejnał” z Igołomi oraz dzieci i młodzieży szkolnej ze szkół z gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Wręczono także nagrody laureatom rywalizacji „Wianek na oktawę Bożego Ciała” i konkursu na największe warzywo. A to wszystko zostało przygotowane na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim.
Dodatkowo przez cały dzień na stoiskach odbywały się prezentacje firm i specjalistyczne porady z branży warzywniczo-ogrodniczej z zakresu produkcji warzyw, a panie z Kół Gospodyń Wiejskich prezentowały regionalne potrawy.
Małopolskie Święto Warzyw połączone było z Dniem Otwartym Aeroklubu Krakowskiego. W programie znalazły się m.in. loty widokowe, skoki ze spadochronem czy wystawa samolotów i szybowców.