Kontrole żywności: u producenta, w sklepie i na granicy. Czuwanie nad higieną i czystością miejsc wypoczynku dzieci i młodzieży. Szeroko rozumiana edukacja w zakresie profilaktyki zdrowotnej i szczepień. To tylko wybrane zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O tym, z jakimi wyzwaniami mierzą się Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne w Nowym Targu i Zakopanem, rozmawiała dzisiaj z kierownictwem i pracownikami tych jednostek I wicewojewoda małopolska Elżbieta Achinger.
– Stan sanitarny, higieniczny obiektów nadzorowanych przez PSSE ma ogromne znaczenie. Mam tu na myśli chociażby gastronomię czy obiekty noclegowe. Szczególnie na Podhalu, regionie atrakcyjnym i popularnym turystycznie, gdzie liczba gości jest duża przez cały rok, Państwa praca jest nieoceniona – mówi I wicewojewoda małopolska Elżbieta Achinger.
Wspólnie z przedstawicielami PSSE w Nowym Targu wicewojewoda Elżbieta Achinger wizytowała także przejście graniczne w Chyżnem. Także tam prowadzone są m.in. kontrole sanitarno-epidemiologiczne żywności przewożonej w samochodach ciężarowych.