Słodka tradycja
2023-02-16

Kiedyś ze słoniną i boczkiem, dzisiaj z różą i budyniem. Zgodnie z tradycją zjedzenie chociaż jednego w Tłusty Czwartek przynosi pomyślność przez cały rok. Dzisiaj pączki pojawiły się również w naszym Urzędzie.

– Co roku tydzień przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu pieczemy pączki i faworki. Słodki poczęstunek to tradycja, którą pielęgnujemy również w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim w Krakowie – mówi wojewoda małopolski Łukasz Kmita.

Pączki w Polsce znane są od XII wieku, chociaż ich historia sięga starożytności. Setki lat temu smażono ciasto chlebowe i nadziewano słoniną. Pierwsze słodkie pączki zawierały orzechy. Dopiero w XVII wieku popularny przysmak zyskał na lekkości. Dostępne dziś w cukierniach pączki to puszyste kule z ciasta drożdżowego z rozmaitymi dodatkami.

20230216 Tłusty czwartek 20230216 Tłusty czwartek 20230216 Tłusty czwartek 20230216 Tłusty czwartek 20230216 Tłusty czwartek 20230216 Tłusty czwartek
Podziel się:
wstecz    do góry     drukuj