Kiedyś ze słoniną i boczkiem, dzisiaj z różą i budyniem. Zgodnie z tradycją zjedzenie chociaż jednego w Tłusty Czwartek przynosi pomyślność przez cały rok. Dzisiaj pączki pojawiły się również w naszym Urzędzie.
– Co roku tydzień przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu pieczemy pączki i faworki. Słodki poczęstunek to tradycja, którą pielęgnujemy również w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim w Krakowie – mówi wojewoda małopolski Łukasz Kmita.
Pączki w Polsce znane są od XII wieku, chociaż ich historia sięga starożytności. Setki lat temu smażono ciasto chlebowe i nadziewano słoniną. Pierwsze słodkie pączki zawierały orzechy. Dopiero w XVII wieku popularny przysmak zyskał na lekkości. Dostępne dziś w cukierniach pączki to puszyste kule z ciasta drożdżowego z rozmaitymi dodatkami.