„Stół pięknie nakryty - zima w kuchni i na stole” - pod takim hasłem odbyła się XIX edycja kulinarnego konkursu w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął wojewoda małopolski Łukasz Kmita.
- Dzisiejsza rywalizacja młodych i ambitnych kucharzy, barmanów, kelnerów i cukierników pozwala doskonalić umiejętności zawodowe i zarazem owocuje wspaniałymi daniami i potrawami. Nie tylko możemy je degustować, ale również podziwiać pod względem niezwykle kreatywnych kompozycji na talerzach. Laureatom konkursu przesyłam serdeczne gratulacje, życząc, aby to doświadczenie jeszcze silniej ubogacało odkryte dziś talenty - napisał wojewoda małopolski Łukasz Kmita w liście skierowanym do uczestników konkursu, który odczytał I wicewojewoda małopolski Ryszard Pagacz.
Wicewojewoda Ryszard Pagacz w imieniu wojewody małopolskiego Łukasza Kmity wręczył nagrody dla zwycięzców w 3 kategoriach: kucharza, cukiernika i kelnera-barmana.
- Zmagania uczestników pokazały, na jak wysokim poziomie jest to konkurs. Potrawy wykonane były z naturalnych składników, a to bardzo ważne, by właśnie takie produkty gościły na naszych stołach. Na pozór proste produkty z naszych sadów, pól i ogrodów są składnikami wyszukanych dań. Korzystajmy z naszych rodzimych produktów w tworzeniu nowych smaków. Dziękuję za tak liczny udział, chęć rozwijania się i edukowania. Życzę dalszego rozwoju pasji kulinarnych - mówi I wicewojewoda Ryszard Pagacz
W zimowej odsłonie konkursu udział mogli brać uczniowie małopolskich szkół gastronomicznych i hotelarskich.
Według zasad konkursu uczestnicy wszystkich trzech kategorii mieli do wykonania dowolne potrawy. Jedynym warunkiem w każdej kategorii były wybrane wcześniej składniki i przyprawy. Z tego względu kucharze mieli do wykorzystania mięso, warzywa strączkowe oraz wybrane przyprawy spośród: imbiru, kurkumy, chili i miodu. Takie same przyprawy z dodatkiem goździków mieli do wykorzystania cukiernicy. W kategorii kelner-barman zadaniem uczestników było nakrycie stołu z zimowym akcentem oraz wykonanie napoju, w którym jednym ze składników była dynia.
Głównym celem konkursu jest zainteresowanie młodzieży doskonaleniem swoich umiejętności zawodowych oraz promowanie produktów naturalnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Więcej o konkursie: https://zsgnr2krakow.pl/stol-pieknie-nakryty-zima-w-kuchni-i-na-stole/