W gołąbkach, wigilijnych pasztecikach, z żeberkami czy jako zimowa sałatka – kapusta – bo o niej mowa, ma wiele obliczy kulinarnych. Raz do roku zaś staje się niekwestionowaną bohaterką kapuścianej stolicy Polski – Charsznicy. W tegorocznych XXVI Charsznickich Dniach Kapusty uczestniczył wojewoda małopolski Łukasz Kmita.
- Kapuściane święto to wydarzenie znane nie tylko w całej Małopolsce, ale także poza granicami naszego województwa. Dwa dni wspólnego świętowania, zabawy i co najważniejsze promocji miejscowych producentów rolniczych, to nie lada gratka. Pokazują także, że hodowla i przetwórstwo warzyw może być prowadzone w sposób nowoczesny i efektywny, dając zatrudnienie lokalnej społeczności. Gratuluję organizatorom długoletniej tradycji organizacji Charsznickich Dni Kapusty, życząc, by trwała ona jak najdłużej przynosząc radość gościom i satysfakcję odpowiedzialnym za ich przygotowanie – mówi wojewoda małopolski Łukasz Kmita.
Każdego roku podczas kapuścianego święta koronowana jest nowa Kapuściana Para Królewska. Także w tym roku nie zabrakło tego tradycyjnego obrzędu.
Rozstrzygnięto również konkurs „Najcięższa Polska Główka Kapusty – 2022”.
Całość dopełniła zabawa muzyczno-taneczna, a zwieńczeniem wieczoru był pokaz sztucznych ogni.
Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem wojewody małopolskiego Łukasza Kmity.