W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się dziś inauguracja wojewódzkiego konkursu „Innowacyjna Małopolska – tradycja i dziedzictwo kulinarne”. W wydarzeniu uczestniczył I wicewojewoda małopolski Ryszard Pagacz.
Konkurs odbył się w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Uczestnicy zaprezentowali produkty konkursowe, a na koniec jury wybrało te najlepsze, które otrzymały nagrody. Wydarzenie uświetnił występ kapeli ludowej. W programie znalazła się także prelekcja pn. „Tradycja i dziedzictwo kulinarne”, którą wygłosił dr Krzysztof Duda z Akademii Ignatianum w Krakowie. Prowadzona była również promocja i sprzedaż produktów lokalnych.
– Małopolskie smaki są naszym bogactwem i wizytówką naszego regionu. Od 2014 r. Małopolska jest stałym członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. I właśnie o to dziedzictwo powinniśmy dbać i jak najszerzej je promować. Gratuluję laureatom i wszystkim, którzy zaprezentowali swoje produkty. Dzięki Wam małopolskie tradycje kulinarne pozostają wciąż żywe. Konkurs przygotowany przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego pokazuje potencjał obszarów wiejskich. Taka jest Małopolska: innowacyjna, atrakcyjna, ale też silna tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie – mówi I wicewojewoda małopolski Ryszard Pagacz.