Firma rodzinna z tradycjami i wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenie – tak można opisać Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Płatek”, który znajduje się w Nowej Wsi Szlacheckiej w gminie Czernichów. Znakomita organizacja pracy, warunki sanitarne na medal, wiedza i doświadczenie połączone z nowoczesnością przynoszą efekt w postaci doskonałych wędlin i wędzonek.
To wyjątkowe miejsce odwiedzili dzisiaj prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą, minister Wojciech Kolarski, szef resortu rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski oraz wojewoda małopolski Piotr Ćwik.
– Światowy poziom to nasz poziom. To my dziś dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność, która sprzyja zdrowiu człowieka, a nie mu szkodzi. Tu wszystko jest robione zgodnie z wieloletnią tradycją. To widać, że jest to prawdziwe, dobre, uczciwie przygotowane, z najwyższym stopniem rzetelności – mówił prezydent Andrzej Duda podczas spotkania z pracownikami zakładu.
– Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa żywności. Tak przebadanego mięsa jak polska wołowina nie ma teraz nigdzie na świecie. Nie ilością, ale jakością produkcji możemy konkurować z innymi krajami, a ten zakład produkuje najwyższej jakości tradycyjne wędliny – podkreślił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Produkcja przetworów mięsnych w rodzinie właścicieli zakładu – Tadeusza Płatka, Marzeny i Janusza Zalarskich – trwa nieprzerwanie od lat 50-tych ubiegłego wieku. Dzisiaj firma słynie przede wszystkim z kiełbasy lisieckiej, która została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wszystkie wyroby, które powstają w zakładzie, produkowane są bez użycia dodatków chemicznych, wędzone natomiast w naturalnych wędzarniach, opalanych drzewem odpowiedniego gatunku i jakości.